28/11-11

hej igen!

vi har tyvärr inte haft energi till att skriva på några dagar. men som ni kanske vet sover Astrid typ inte på nätterna
och heller inte på dagarna.......
just nu har hon sovit i pappas famn i ca 30 min och i sin säng ca 10. Men hon ligger nu och äter på sin tumme och viftar på tårna i soffan bredvid mig(pappa) samtidigt som hon övar sig på att "prata" inte opera denna gång. skönt.
Idag har vi varit hemma och varit soffpotatisar för pappa har varit sjuk och mamma har sträckt ryggen.

Vi har fortfarande inte hört något om assistans ersättningen och detta är ett stort orosmoln som vi hela tiden har över oss.


PoK

23/11-11

Idag var våran sjukgymnast här från habben. Och hon sa att Astrid gör stora framsteg på ståbräddan och det är så roligt att höra:-).
Vi har höjt "graden" på ståbräddan från 30 till 40 och hon ska pröva stå nån minut till:-) och man märker att Astrid har blivit mycket starkare i benen också:-) härligt♥!!!

Astrid gör även framsteg med sina händer..låter konstigt kanske hihi men det hon gör eller har börjat gjort är att hon kan nu hålla i nappen riktigt och stoppa den i munnen MEN hon kan inte plocka upp den ÄN:-). Hon kan även föra ihop sina händer nu(typ som när man ber) och hon är inte längre ute och "flyger":-). För förut så stod armarna rätt ut åt sidorna. Och varför armarna åkte ut så mycket förut var att hon kunde hålla balansen mycket bättre.
Dessa små små framsteg är så otroligt härligt att se♥:-)


22/11-11

Hallå!!!!!

Natten har varit vaken.....!
Astrid var vaken längeeeeeeeeeeee och när hon väl somnade så sov några 2-3tim:-/. Kl.04.55 så vaknade och då ville hon ha mat, och då var jag så otroligt trött...jag hade ju knappt sovit nåt, så då fick Peter ta henne nån timme.
Efter hon ätit å varit vaken en stund så somnade hon och sov nån timme:-).

Idag har Astrid varit på ögonmottagningen och det gick super bra, mammas lillgumma var så duktig♥. Dom kom fram till att hennes syn ligger runt 4-6månader mer åt 4månaders hållet. Det var precis som vi trott:-).
Strax efter lunch så var det dags för ett besök hos Habben med Monica och Maria(sjukgymnast och arbetsterap.) å det gick ju super bra. Det känns så otroligt skönt att man har dessa människor runt omkring sig:-) vilka fantastiska människor dom är. Dom bryr sig verkligen om oss...inte bara Astrid utan HELA familjen, man blir alltid lika glad när man kommer dit♥:-). 

Just nu är vi i en svacka och det känns inte så kul men man vet ju om några dagar så är det bra igen:-(. När man kommer i en svacka så tänker man så otroligt mycket på hur framtiden kommer att bli och det kan ju INGEN säga:-( och när man tänker så mycket så blir man så himla ledsen och frustrerad. Och vi tycker det är skit jobbigt att ingen kan säga nåt eller bara lite grann hur det kan bli och så vill man ju veta vilken grad hon har, den är ju mellan måttlig till svår. Men men det är bara att bryta ihop och komma igen!!!!!


Pöss å kram♥

20111121

Hej hej!!!

Ber om ursäkt att vi inte har skrivit på några dagar men vi har haft fullt upp på dagarna å på kvällarna har man varit super trött:-).

Lördag-söndag har Astrid och Svean sovit hos mormor och moster Anna. Å Astrid hade en jätte bra natt och bra dag där:-).

Natten till idag har varit jätte jätte bra...Astrid vaknade BARA en gång inatt å då var hon vaken 1tim(hon somnade 22.00 vaknade 02.30 somnade om 03.30 å vaknade ca:7.30) härligt:-)!
Idag har vi inte gjort så mycket. Vi var på promis imorse sen for vi in till VII och lämnade Paulinas innebandyklubba tilll Paulina på skolan. Lite senare fick Astrid vara med pappa Peter på hans jobb eftersom jag(maria) skulle på samtal med Paulina på skolan.
När Peter hade jobbat klart så for dom hem å myste♥ å kvällen har varit lugn och bra.

Just nu sitter Peter och matar Astrid som har sovit i några timmar...får se hur länge hon är vaken nu då:-/ vi hoppas på att hon somnar om fort, för nu är vi super trötta:-)!!

Hörs Pösssssssssssssssssss

20111118











"Här kommer Pippi Långstrump"♥











 
 



 

 


20111117

Tja!!!!!!

igår somnade Astrid vid 20.00 men det var bara ett "skrämskott" hon vaknade igen vid 21.30 och ansåg sig vara utsövd... Med välling och några timmar i pappas famn så somnade hon om i några timmar med morsan men vaknade igen och trodde sig vara operastjärna eller något liknande. Då var det mammas tur att underhålla tills tröttheten dök upp igen. Vid ca 05.00 var det färdig sovet igen och pappa fick ta itu med underhållningen och käket tills hon tillfälligt somnade i min famn och även jag.
 
Hälsade på gudmor Camilla på hennes jobb det var jätte trevligt tyckte både mamma o Astrid.
Efter det åkte vi till pappas jobb och sa hej till honom och hans kamrater. 
Vi hastade hem och förberedde för vårt möte med kommunen och Astrids avlösarservicetjej = världen bästa Tessan.
Nu har vi äntligen fått godkänt med avlösarservice JAHOOO!
Efter dom åkt käkade vi och gick upp för att kolla tv medan farsan snickrade med hjälp av Svea .
sedan fick Astrid nog av att inte vara i centrum och började sin opera föreställning var på det blev lek och mys på "mattan" nere med lite stimulans för kropp och själ.
Sen åkte vi en tur och hämtade pappas bil och Astrid och Svea passade på att somna i bilen ca 21.30.


Pössss å kramm♥

20111116

Heeej!!!!!!!

Natten=Vaken:-)

Idag så har Astrid och jag(maria) varit och hälsat på på mitt jobb, det var jätte trevligt:-). Sen efter lunch så var Astrid med pappa Peter på hans jobb nån timme.
När Peter slutade så for han å Astrid hem å hade en liten mys stund♥!!

Efter middan fick Astrid vara uppe å kolla på när pappa jobbade i vårat nya sovrum. Jag å Svean skjutsade Paulina till hennes innebandyträning.
När vi kom där vid 19.30 så passade jag på att mysa lite med Astrid....runt 20.00 så sov hon:-).

Pössssss

20111115

Tjohooo!!!

Natten har varit som vanligt....VAKEN:-)!!!!!!

Idag på för middagen så har vi bara varit hemma. Sen på eftermiddagen så var vi å badade på Habben....alltid lika mysigt:-).
Astrid "lekte" med bollen och så åkte hon på "sin" groda:-). Det ligger bilder ute på det under fliken Barn.habben.

Efter badet så var det dags för teckenkursen. Astrid var inte så intresserad som oss andra(Paulina, Maria å jag) och valde att somna efter en stunds "klagande". Men vi andra tyckte att det var intressant och givande att få ett nytt sätt att försöka komunicera med Astrid i framtiden. När kursen var slut efter 1 tim o 15 min så packade vi oss iväg hem och hämtade mellan syrran på dagis.   


Hörs hej:-)

20111115



Här busar Astrid med bollen!




Här åker Astrid på "sin" groda:-)

20111114

 Astrid är så duktig på att stå på sin ståbrädda. Hon gör små små små små framsteg varje dag hon står:-)♥

20111112

hej hej!

I natt har det inte varit nån bra natt. Astrid har varit vaken mycket. Hon somnade vid 22.30 vaknade 23,30 somnade om 01-01.30 vaknade vid 2-tiden somnade om vid 02.50 å vaknade vid 04. Åt och somnade om mellan 05-06 tiden och vaknade vid 9-tiden.

(När det är tunga nätter som denna så undrar man om det är så här det kommer att vara i flera flera år framöver??!!!!! Men men det är bara bita ihop....men ibland så går inte det å det är då man börjtänka, mår lite sämre och tårarna kommer:-(((.)

Idag så har vi varit å kollat på när Paulina har spelat innebandymatch mot Njutånger och Paulinas lag vann med 10-1 å Paulina gjorde 2mål:-).
Astrid somnade på vägen dit också sov hon under halva matchen så hon sov nog i 2tim...man undrar ju varför hon inte kan sova i 2tim i streck hemma på dan...mammas å pappas skrotunge:-).
Efter matchen så har vi bara varit hemma det är så himla skönt:-). Pappa är uppe på övervåningen och grejar å donar...snart är det klart:-).



pöss å kram♥


20111111

Hejsa hejsan!

Natten inatt har inte varit så bra. Astrid har varit vaken ganska mycket:-(. Inatt var peter snäll och tog henne hela natten så jag kunde få sova 6tim i streck....
När man är vaken med Astrid på nätterna så kan man inte ligga kvar i sängen med henne utan man MÅSTE kliva upp och sitta i soffan och slå på tv:-/. Det är lite tungt ibland men det går:-).

Å idag på förmiddagen så var vi vägde Astrid och hon hade gått upp 150g på 1,5vecka så nu väger hon 7600g igen:-) härligt!!
Igår så var vi och hämtade ut miniMax(tillskott) som Astrid har i sin mat(hon har varit utan några dagar) så nu äter hon mycket bättre:-).
Övrigt idag har vi inte gjort nånting bara varit hemma.
 
Min avlastningsfamilj Tessan å Jögge kom till oss ikväll å hälsade på...det var trevligt:-).

 Pöss å Kram

20111110

Godmorgon!!

Natten har varit ungefär likadan som igår=helt ok:-).
Vi klev runt 6-tiden imorse, vi har hunnit äta frulle(Astrid har ätit välling), badat och nu sover lill♥ men nu kan inte hennes trötta mamma lägga sig för nu ska hennes storasyster Svea ha hjälp eftersom hon snart ska till dagis:-).

Idag är det INGA möten å det är SÅÅÅÅÅÅÅ SKÖNT:-) men det är ingen bra dag för Astrids mamma ändå....tänker mycket på allt just nu och när man tänker på allt med Astrid så blir jag riktigt riktigt ledsen MEN det är ok har jag lärt mig. Jag säger som jag alltid brukar säga; det är bara att bryta ihop och komma igen!!! Men ibland är det inte alltid så lätt:-(.

Ha en bra dag!





Hej igen!

Idag så var pappan, Astrid och Svea å badade på alnöbadet och mamman passade på att träna medans dom badade:-). När jag hade tränat klart så gick jag ut och pratade å kollade en stund när dom badade men Astrid kunde inte bada nå mer för det var för kallt(28grader) för henne, hon vart alldeles blå om läpparna:-(. 
Hon får hålla sig till Habbens bassäng som det är 34-35grader i:-) 

Vi har även tränat ståbräddan som vi gör VARJE DAG!!

Den här dan har varit en riktigt bra dag för Astrid:-)♥

Lite bilder!!



 Trött liten tjej♥




Sitter i en Bambustol(jag tror stolen heter så:-))




Första gången hon har på sig sina fina glasögon♥




Mammas lillgumma:-)




Skönt att åka bil:-)!!




Kärlek♥


20111109

En bra natt!!

Astrid somnad runt 20-21 igår kväll å sov fram till 01 och då vaknade hon och åt lite, när hon ätit klart så vill hon att man sitter och håller på att grejar med henne:-/....lite jobbigt när man är så himla trött själv:-).
Astrid somnade väl om runt 03-tiden och vaknade kl.06.10 å var så glad♥:-)
Denna natt har varit ganska bra!!

Astrid fick vara med Peter några timmar på förmiddagen för jag skulle på möte. Å det hade gått jätte bra:-). Jag kom och hämtade henne vid 12-tiden så hade hon nyss vaknat, hon hade sovit sen kl.9, duktig tjej att sova när vi är borta!!
När vi är hemma på dagarna så sover hon max 20min och när hon sover så så hinner man aldrig sova själv:-/ men men så är det, det är bara bryta/bita ihop och komma igen!!


Idag kom även Paulina hem nån timme innan hon skulle träna och hon hade med sig världens bästa Filippa:-) som ALLTID är med Astrid när hon får chansen:-). Jag tycker det är jätte roligt att en del av Paulinas vänner bryr sig så otroligt mycket om Astrid och Svea....härligt att se:-)!!
Men jag måste säga att idag har hela dagen varit en riktig bra dag:-)!

Maten idag har bestått av välling, lite barnmat, välling, välling och lite mer välling:-(= ingen bra dag med maten!
Det är så otroligt jobbigt då hon inte är sugen på gröt el vanlig mat:-(. Hoppas på en bättre dag imorgon:-).
Det är ju så här också att Astrid går inte upp så bra i vikt och därför har våran dietist sagt att vi ska ge henne det hon gillar och vill ha(också får hon ALLTID MiniMax å flyttande margarin i maten). Och det är oftast gröt och välling MEN vi brukar försöka ge henne 1mål riktig mat om dan.


Pöss// Maria å Peter


Del 2.

Här kommer en beskrivning på 1p36 deletionssyndrom. Tagit från socialtjänsten!!


1p36   Deletionssyndom!!

Sjukdom/skada/diagnos

1p36-deletionssyndromet karaktäriseras av tillväxthämning, missbildningar, måttlig till svår utvecklingsstörning, epilepsi, nedsatt syn och hörsel samt vissa gemensamma utseendemässiga drag. Syndromet kallas också partiell monosomi 1p36-syndromet och deletion 1p36-syndromet.

1p36-deletionssyndromet beror på en medfödd kromosomavvikelse där en liten del av den korta armen (p-armen) på kromosom 1 saknas (är deleterad). Många av deletionerna är så små att det krävs andra metoder än traditionell kromosomanalys för att upptäcka dem och därför kallas dessa små förluster för mikrodeletioner.

De första personerna med deletion av 1p36 beskrevs under 1980-talet, men många av dem hade varierande symtom eftersom de dessutom hade andra kromosomavvikelser. Under det senaste decenniet har nya metoder för kromosomanalys gjort det möjligt att ställa diagnosen hos allt fler och därmed har kunskapen om syndromet ökat.

Förekomst

1p36-deletionssyndromet är ett av de vanligaste mikrodeletionssyndromen. Uppskattningsvis föds ett barn av 5 000 – 10 000 med syndromet vilket i Sverige innebär mellan 10 och 20 barn varje år. 1p36-deletionssyndromet är dubbelt så vanligt hos flickor än hos pojkar.

Eftersom kromosomavvikelsen oftast inte kan påvisas genom en vanlig kromosomanalys finns det troligen ett antal som ännu inte fått diagnosen. Av alla personer med utvecklingsstörning där det inte är känt vad orsaken är, har sannolikt 1 procent en deletion av 1p36.

Orsak till sjukdomen/skadan

Orsaken till syndromet är en kromosomavvikelse där en bit av den korta armen (p) på kromosom 1 saknas (är deleterad).

Flera olika typer av förändringar i kromosomregionen 1p36 finns beskrivna. Symtomen ser olika ut beroende på vilken kromosomavvikelse man har.

De flesta med syndromet har en avvikelse som bara berör kromosom 1p. Vanligast är då att man saknar den yttersta delen (terminal deletion). Hos några är den yttersta delen bevarad och saknar i stället en bit längre in på kromosomen (interstitiell deletion).

Ibland kan 1p36-deletionssyndromet uppkomma genom att ett barn ärver en ombyggd kromosom (translokationskromosom) från en av sina föräldrar. Utöver den deleterade regionen på kromosom 1 har detta barn ett överskott av genetiskt material från en annan kromosom (derivatkromosom). De extra kopiorna av arvsanlag (gener) ger ofta en annan symtombild än den som är typisk för 1p36-deletionssyndromet.

­Syndromet kan även orsakas av andra, komplexa förändringar i regionen 1p36.

I kromosomregionen 1p finns flera olika gener som är viktiga för fostrets och barnets utveckling. Symtomen uppstår sannolikt på grund av att det bara finns en kopia av generna i den deleterade regionen mot normalt två. En sjukdomsbild som beror på förlust av ett antal intilliggande gener brukar kallas ”contiguous gene syndrome”.

Om det saknade kromosomsegmentet är större än regionen 1p36 tillkommer oftast andra symtom som orsakas av att ytterligare intilliggande gener saknas. I övrigt finns ingen säker koppling mellan storleken på deletionen och symtomens svårighetsgrad. Mycket talar för att det finns en kritisk region som när den är deleterad orsakar de flesta av symtomen.

Ärftlighet

Hos de flesta med syndromet (cirka 80 procent) omfattar deletionen endast regionen 1p36. Majoriteten av dessa deletioner har uppkommit som en nymutation vid bildningen av könsceller, och risken för att familjen ska få fler barn med syndromet är då mycket liten. Det är något vanligare att deletionen uppkommer på den kromosom som ärvts från modern än på den som ärvts från fadern.

Hos cirka 20 procent har kromosomavvikelsen uppstått genom att barnet ärvt en translokationskromosom från en förälder. En translokation uppkommer när ett segment från en kromosom byter plats med ett segment från en annan kromosom. Om inga kromosomregioner förlorats eller finns i överskott kallas dessa translokationer för balanserade. I de familjer där någon av föräldrarna bär på en balanserad translokation är upprepningsrisken betydligt högre än om syndromet uppstår som en nymutation. Den anges då vara mellan 10 och 15 procent, men kan variera. Som regel ger balanserade translokationer inga symtom hos bäraren, men vid bildningen av könscellerna kan en obalanserad kromosomuppsättning uppkomma. Bäraren av den balanserade translokationen kan ha svårigheter att bli gravid, få missfall eller få ett barn som föds med en obalanserad kromosomavvikelse. En obalanserad kromosomavvikelse ger som regel symtom som utvecklingsavvikelser, tillväxtstörning och/eller missbildningar. Eftersom barnet, förutom förlusten av kromosommaterial från kromosom 1, dessutom har tre kopior av en annan kromosomregion kan det påverka vilka symtom som uppstår.

Symtom

Missbildningar

Ungefär hälften av barnen har hjärtfel. Ett flertal olika hjärtmissbildningar av mycket olika svårighetsgrad kan förekomma. I vissa fall har förbindelsen mellan lungpulsådern och stora kroppspulsådern inte slutit sig på ett normalt sätt strax efter födseln (öppetstående ductus). Exempel på andra vanliga hjärtfel är hål mellan kamrarna och förmaken (septumdefekter) eller ett kombinationshjärtfel som kallas Fallots tetrad. Påverkan på hjärtmuskeln med förstoring av hjärtat (dilaterad kardiomyopati) är också vanligt.

Läpp-, käk- eller gomspalt av varierande grad finns hos ungefär en tredjedel av barnen. Ett litet barn med spalt kan ha svårare att äta, och för äldre barn kan spalten medföra att talet blir otydligt. Ny forskning har visat att alla barn med 1p36-deletionssyndromet som har läpp-, käk eller gomspalt saknar en kopia av genen SKI, men eftersom de flesta med 1p36-deletionssyndromet som har delaterad SKI-gen inte utvecklar spalt måste det finnas även andra faktorer som spelar in.

Hos cirka 20 procent finns en anatomisk avvikelse i njurarna eller urinvägarna, som vidgning av njurbäcken, cystbildning eller ovanligt läge av njuren. Vanligen påverkar detta inte njurens funktion, men en missbildning kan innebära en ökad risk för urinvägsinfektioner, som i sin tur kan påverka njurfunktionen.

Olika former av missbildningar i centrala nervsystemet, som till exempel hydrocefalus och förtvining (atrofi) av storhjärnan, kan förekomma.

Avvikelser i skelett, som sned rygg (skolios), revbensförändringar och sidoskillnad mellan benen, är relativt vanligt. Mer ovanliga symtom är hudförändringar som pigmentfläckar och teleangiektasier (förändringar av ytliga blodkärl). Även missbildningar i mag-tarmkanalen kan förekomma.

Tillväxt

Nyfödda barn med 1p36-deletionssyndromet är oftast tillväxthämmade. En del barn föds normalstora men växer sedan inte som de ska. Det är vanligt att huvudet är litet (mikrocefali).

Det är mycket individuellt hur uttalad tillväxtstörningen blir. Det finns också barn med syndromet som i stället har en ökad tillväxt med kraftig aptit.

Sköldkörtelns funktion kan vara påverkad. Ungefär en femtedel har en underfunktion (hypotyreos), vilket leder till minskad ämnesomsättning och trötthet. Både sen och tidig pubertet finns rapporterad, liksom att pojkar med syndromet kan ha underutvecklade könsorgan.

Epilepsi

Majoriteten av barnen har epilepsi. Karaktären av epilepsin varierar och de flesta former förekommer. Hos många barn startar epilepsin redan under det första levnadsåret. Ungefär en femtedel av spädbarnen utvecklar en form av epilepsi som vanligen yttrar sig som serier av korta krampartade böjningar i armarna eller i att armarna ryckvis slås ut (infantil spasm). I kromosomregionen 1p36 finns en gen med beteckningen KCNAB2 som är viktig för utveckling av epilepsi. Om deletionen omfattar denna gen ger epilepsin oftast tidigare och svårare symtom.

Utveckling

Alla med 1p36-deletionssyndromet har en utvecklingsstörning och ett dåligt utvecklat språk. Graden av störning varierar mellan olika personer med syndromet, men hos de flesta är den måttlig till svår. Det finns också personer som har lindrig utvecklingsstörning. Personer med utvecklingsstörning behöver längre tid på sig för att förstå och lära sig nya saker. De har svårare att lära in och sortera information, att orientera sig i nya situationer, att se en helhet och inte bara detaljer samt att förstå och tolka samband. Det kan därför ta längre tid att uttrycka vilja, tankar och känslor.

Vid 1p36-deletionssyndromet är språket överlag mer påverkat än motoriken, men även den motoriska utvecklingen är ofta påtagligt sen. Muskelslapphet (muskulär hypotonus) är vanligt och kan göra att barnen har svårt att suga och få i sig mat. Många har överrörliga leder, och det tar ofta längre tid för barnen innan de lär sig sitta, stå och gå.

Beteendestörningar finns beskrivna hos nästan hälften av barnen. Temperamentsutbrott, självskadande beteende och stereotypier, som handviftningar och gungningar, är vanligt.

Under uppväxten blir både motorik och kommunikation successivt bättre. Även beteendeproblemen brukar minska med åren.

Syn

Synen kan vara påverkad på många olika sätt. Det är vanligt med skelning, brytningsfel och grå starr (katarakt).

Hörsel

Ungefär hälften av barnen har en hörselnedsättning. Den kan variera från att omfatta alla frekvenser till att endast omfatta de höga frekvenserna. Hörselnedsättningen beror oftast på att nervsystemet inte kan leda ljudimpulser vidare (sensorineural hörselnedsättning), men det förekommer också ledningshinder (konduktiv hörselnedsättning) efter till exempel öroninflammationer.

Övrigt

Många av barnen med 1p36-deletionssyndromet har gemensamma utseendemässiga drag som gör att de liknar varandra och gör syndromet möjligt att känna igen. Det är vanligt med litet huvud (mikrocefali) med platt bakhuvud (brakycefali), buktande panna, raka ögonbryn, djupt liggande ögon med korta ögonspringor, platt näsa och näsrygg, kort mellanansikte, lågt sittande öron, liten mun med nedåtvinklade mungipor, spetsig haka och asymmetriskt ansikte.

Under spädbarnstiden har många av barnen en stor främre fontanell som växer ihop sent. Genen MMP2 i regionen 1p36 reglerar sammanväxningen av skallens ben. Sannolikt orsakar förlusten av den ena kopian av denna gen den sena slutningen av fontanellen.

Diagnostik

Diagnosen ställs utifrån typiska symtom och bekräftas med kromosomanalys eller DNA-analys. Den traditionella kromosomanalysen görs vanligen genom odling av vita blodkroppar (lymfocyter) från ett blodprov, men vid 1p36-deletionssyndromet är deletionerna ofta så små att det behövs andra analysmetoder. De senaste åren har flera känsliga genetiska tekniker utvecklats, som FISH, MLPA och array-tekniker, vilka samtliga kan påvisa mindre kromosomförändringar.

I samband med att diagnosen ställs bör familjen erbjudas genetisk information. Om 1p36-deletionen har orsakats av en obalanserad translokation bör föräldrarna erbjudas kromosomundersökning. Upptäcks en strukturell kromosomavvikelse hos någon av dem kan även nära släktingar erbjudas undersökning, eftersom också de löper risk att vara bärare av translokationen.

Fosterdiagnostik är möjlig genom prov från moderkakan (från vecka 10) eller fostervattenprov (från vecka 14-15).

Innan barnet fått rätt diagnos kan förändringar i hjärnans vita substans felaktigt leda till misstanke om leukodystrofi, som är ett samlingsnamn för flera ovanliga hjärnsjukdomar.

Behandling/åtgärder

De olika symtomen kan behandlas på flera sätt och åtskilligt kan göras för att stödja och så mycket som möjligt kompensera för funktionsnedsättningarna. Utredning och uppföljning av personer med 1p36-deletionssyndromet omfattar olika undersökningar av de delar av kroppen som kan vara drabbade. De flesta har problem inom flera områden och kan behöva fortlöpande kontakt med flera olika specialister.

Under spädbarnsperioden bör hjärtat undersökas med ultraljud (ekokardiogram). En barnhjärtläkare (barnkardiolog) avgör den fortsatta behandlingen och en del av hjärtfelen kan behöva opereras. De barn som har hjärtfel behöver fortlöpande följas upp.

När barnet fått sin diagnos bör även njurarna undersökas med ultraljud. Barn som har en anatomisk förändring har ökad risk för urinvägsinfektioner och påverkad njurfunktion, och kontakt med njurspecialist kan behövas.

Hjärnan undersöks med EEG (elektroencefalogram) och med magnetkamera (MR). EEG kan avslöja benägenhet för epilepsi och MR visar på anatomiska avvikelser i hjärnans uppbyggnad. Epilepsi kan behandlas med mediciner. Många av barnen blir krampfria, men hos cirka 20 procent är anfallen mycket svårbehandlade.

En noggrann undersökning av gom och gomfunktion bör göras tidigt, eftersom även en mindre gomspalt kan göra det svårare för barnet att äta. Spaltbildning kräver operationer av en plastikkirurg i flera steg under uppväxten. För att barnen som har svårt att suga och äta ska få i sig tillräckligt med näring kan föräldrarna behöva kontakt med ett nutritionsteam, där bland andra logoped och dietist ingår.

Ögonen och synfunktionen bör undersökas noggrant, eftersom det är vanligt att synen är påverkad. En del barn kan behöva glasögon. Grå starr opereras och skelning kan lappbehandlas, vilket innebär att det öga som inte skelar täcks med en lapp för att synen på det skelande ögat ska övas upp.

Eftersom hörselnedsättningen kan försämras med tiden bör hörseln testas upprepade gånger under uppväxten. Även barnets förmåga att höra höga frekvenser bör undersökas.

Sköldkörtelfunktionen bör också kontrolleras kontinuerligt, helst varje år. Underfunktion behandlas genom att barnet får sköldkörtelhormon i tablettform.

Habiliteringsinsatser

För att stimulera barnets utveckling och kompensera för funktionsnedsättningar behövs tidiga habiliteringsinsatser inklusive syn- och hörselhabilitering. I ett habiliteringsteam ingår yrkeskategorier som har särskild kunskap om funktionsnedsättningar och deras effekter på vardagsliv, hälsa och utveckling. Stöd och behandling sker inom det medicinska, pedagogiska, psykologiska och sociala området. Insatserna består bland annat av utredning, behandling, utprovning av hjälpmedel, information om funktionsnedsättningen och samtalsstöd. De omfattar också information om det samhällsstöd som finns att få samt råd inför anpassning av bostaden och andra miljöer som barnet vistas i. Förutom barnet/den unge får även föräldrar och syskon stöd. Familjen kan också ha behov av hjälp med samordningen av olika insatser.

Med habilitering menas att skapa förmåga. Lika viktigt som att träna det man inte är så bra på är att träna sina starka sidor och förmågor. För alla barn är leken grundläggande för utveckling och därför är den central i alla habiliteringsinsatser. Målet är att man både som barn och tonåring ska kunna delta i samhället, utifrån sina egna förutsättningar.

Habiliteringsinsatserna planeras utifrån de behov som finns och varierar över tid. Alla insatser sker i nära samverkan med personer i barnets/den unges nätverk.

Det är viktigt att tidigt arbeta med språk- och kommunikation och att man erbjuds alternativa kommunikationsformer (AKK) som exempelvis tecken som stöd.

Kommunen kan erbjuda stöd i olika former för att underlätta vardagslivet. En fungerande avlösning i form av till exempel en kontaktfamilj eller ett korttidsboende, för att ge föräldrar och syskon tillfälle till vila och avkoppling, är exempel på en sådan insats. Personlig assistans kan innebära att barnet/tonåringen kan leva ett liv i aktivitet trots ibland omfattande funktionsnedsättningar.

Om och när föräldrarna så önskar bör de erbjudas hjälp att få kontakt med andra föräldrar i liknande situation som kan dela med sig av sina erfarenheter.

Personer i vuxen ålder med 1p36-deletionssyndromet behöver fortsatta individuellt utformade habiliteringsinsatser och stöd i det dagliga livet. Det kan exempelvis vara stöd i bostad med särskild service samt daglig verksamhet. 


Kärlek



♥♥♥



♥♥


matstolen!



 Här sitter Astrid i sin fina matstol och suger på sina fingrar. Hon sitter jätte bra i den:-)♥


20111108

Jaha då har vi varit på sjukan och det gick väl sådär tycker jag. Astrid var jätte duktig när läkaren kollade henne i öronen. När han tittat klart henne i öronen så säger han att  hon måste operera in plaströr i öronen för hon har mycket vätska bakom öronen:-(....jag fick en stor klump i magen ocg fick hålla tillbaka tårarna:-/.
Men det är jätte jätte bra för Astrid MEN för mig å Peter känns det jobbigt, för vi trodde verkligen att det inte behövdes eftersom läkaren sa förra gången vi var där att dom inte skulle operera henne. Så det känns som om vi tog ett steg tillbaka igen!!
När jag hade berättat det här för Peter att dom ska operera Astrid så frågade han mig med tårar i ögonen "när ska allt vända och blir man starkare av så här mycket motgångar eller vad händer med en?????"....bra fråga!!!


Astrid var helt slut när vi kom hem, så hon fick välling å sen så myste vi en stund och nu sover lillhjärtat ♥:-)

20111108

I natt så har Astrid BARA vaknat 1gång:-). Hon vaknade vid 1-tiden och åt. Å vid 1.50 så somnade hon om och sov ända fram till kl.06.20. Det vart sovmorgon imorse:-).

Idag så ska vi till Öron näsa halsmottagningen och kolla Astrids öron....jag är lite nervös men det går nog bra.
Och senare idag så ska Astrid å pappa peter iväg och bada på Barn.habben mysigt!!

Ha en bra dag:-)

Del 2.

Dom första 2-3månaderna efter vi fick veta om Astrids funktionshinder var jävligt tuffa...man var ledsen ledsen ledsen!
Och sen började man komma in i allt:-)
Men det är ju fortfarande skit jobbigt ibland...man tänker varför hände det här oss ja lite såna saker. Man blir ledsen men det är bara bryta ihop och komma igen.
Hennes systrar Paulina å Svea ahr tagit det här ganska bra tror jag. Svea är väl lite förl liten för att förstå och Paulina säger ju inte så mycket(men det verkar ok iallafal:-)).

Nån vecka efter vi fick beskedet så började vi gå på Barnhabiliteringen och dom har hjälpt/hjälper oss otroligt mycket. Dom finns verkligen där för en...vilka människor det är som jobbar där, dom är guld värda:-)!!


Och lite allmänt om hur det är med Astrid å hur hon är idag;

Astrid är ju 1år 3månader nu och är fortfarande liten å smal(vet inte hur lång hon är men runt 75-76 och väger 7450g).
Hon är vaken stora delar av natten så jag å Peter "jobbar skift" på nätterna. Hon är ju även vaken på dagarna, hon sover max 20min i streck OM vi inte är BORTA på tex fotboll, innebandy, åker bil eller på birsta för då kan hon sova HELA tiden vi är borta men så fort vi kommer hem så vaknar hon...skit unge:-)!

Astrid äter mat från 6månader. Eftersom hon är så smal så får hon MiniMax+flyttande margarin i ALL mat hon äter(välling, gröt och b.mat).

Det Astrid kan å inte kan; hon kan inte sitta, gå, äta själv, kan inte hålla i nappflaskan, prata.
Å det hon kan; rulla.

Astrid är ju idag 1år 3mån men utvecklingsmässigt så är hon bara runt 2månader.



Om man vill läsa lite mer om Astrids funktionshinder så kan man gå in på socialstyrelsens sida å kolla.

Hoppas alla har fått en liten uppfattning av Astrid å hur det varit å är lite grann...jag/vi kommer att skriva om Astrid varje dag i bloggen.


 





Del 1.

20100809 var den dan Astrid kom till världen. När Astrid föddes så var hon normal lång(51cm) men vägde bara 2434g.
Astrid hade förlågt blodsocker så vi fick läggas in på avd.45(prematuren). Hon kunde inte hålla värmen själv heller så hon fick ligga på en värmedyna.
När hon låg i sin "säng" på värmedynan såg hon ut som en liten fågelunge:-).
1vecka låg vi på sjukan.
Avd.45 har världens bästa personal:-)!!!



Astrid på värmedynan på prematuren(avd.45).

Mamma och jag på avd.45.

Tiden gick och Astrid växte väldigt sakta.
I November så började vi reagera på hennes uteblivna utveckling och svårigheter att fokusera med blicken.
Vi var till BVC ungefär varannan vecka för vägning och måndagen den 20/12 när vi var där så frågade våran Bvc-tant och deras läkare om vi var oroliga över Astrid, ja sa jag.
Bvc-tanten ringde till Barnkliniken och vi fick komma direkt!!
Hela den där julveckan så var vi på Barnkliniken VARJE dag för provtagningar och kontroller, det var riktigt riktigt jobbigt!
Det enda som var avvikande på dessa prover var storleken på Astrids hjärna.



Efter jul och nyår så var vi tillbaka på Barnklinken för att träffa våran UNDERBARA B.läkare och Astrid skulle ta nya prover. Dom skulle bla annat ta ett Kromosomprov. Det skulle ta några veckor innan vi fick svar på Kromosomprovet.
Under tiden vi väntade på detta svar så fortsatte besöken på sjukhuset som innan. Detta var en jobbig tid.
Och när svaret kom på det "normala" kromosomprovet så visade det inget fel MEN våran barnläkare sa ändå att dom skulle göra en fördjupning bara för säkerhetskull.
Detta skulle ta 2månader innan vi skulle få nåt svar.

2månader 2veckor senare så ringde jag Barnk. och frågade om dom fått nåt svar på det här provet och det hade dom MEN sköterskan fick inte säga nåt och eftersom våran läkare inte var där så skulle hon försöka se till att nån anna läkare ringde upp oss.
2dagar senare den 28/4 så ringer det en B.läkare. Jag(maria) och b.läkaren pratar en stund och sen säger han att dom hittat nåt på detta prov....jag visste inte vad jag skulle säga, tårarna började bara rinna nerför mina kinder:-(!!!!
När jag berättade för Peter så han "det här var ju en bra present....NOT". Och sen så rann tårarna på honom också.


Fredagen den 29/4 fick vi träffa den här b.läkaren som berättade att Astrid hade en diagnos som hette 1p36 deletionsyndrom.
Samtidigt som det var skönt att få veta vad vi misstänkt så drogs golvet undan och livet såg annorlunda ut!

From den dagen började ett nytt liv för våran familj och Astrid med hennes funktionshinder ♥.

 






bassängen!



 

 

 

 

 

 Bada är så skönt å bra för Astrids kropp.


Familjen!!



  Bästa syrran Paulina ♥


 

 Bästa syrran Svea ♥


 Jag myser med pappa bara efter nån timme jag kommit till världen:-)

 Världens bästa pappa ♥


 

 Världens bästa mamma ♥


Astrids hjälpmedel!!

Stor yogamattaSportstolenStåbrädanMatstolen


 Yogamatta

 Sportstolen

Ståbrädan

Matstolen


Första inlägget

Hej, jag heter Astrid. Jag är 1 år och 3 månader och har funktionshindret 1p36 deletionsyndrom.
Min mamma kommer att skriva här i bloggen om mig och mina framsteg och lägga upp flera bilder.
Vi hoppas att genom denna blogg kunna hjälpa andra med samma funktionshinder.


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0